Szalontüdő háziasan
4 fő részére
Nehézség:
könnyű
hozzávalók
- 75 dkg sertéstüdő és sertésszív vegyesen
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl
- fél citrom
- 1 kisebb ecetes uborka
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
- cukor
- mustár
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Elkészítés
A nyers tüdőről és szívről letisztítjuk a hörgőket, a hártyákat és a zsírt, majd megmossuk, lecsöpögtetjük. Annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, a babérlevéllel puhára főzzük. Leszűrjük. (Kuktában szűk egy óra alatt megfő.) Közben a hagymát finomra vágjuk, a citrom héját lereszeljük, az uborkát apróra metéljük. A megfőtt húst csíkokra aprítjuk. A forró olajon világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk egy evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban. A tűzről félrehúzva a paprikát elkeverjük benne, majd azonnal felöntjük a tüdő főzőlevével. Kevergetve sima mártássá főzzük, és átszűrjük. Ezután beletesszük az összevágott ízesítőket, a hagymát és a húscsíkokat, majd citromlével, citromhéjjal és mustárral pikánsra ízesítjük. Jól kiforraljuk, végül elkeverjük benne a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.
Megjegyzés
Kissé munkaigényes, ám nem drága és nagyon finom, régi magyar étel. Érdemes érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható. A receptet "Genyke" küldte be.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.